Kärleksmums-glass
Detta är en härligt gräddig vegansk havrebaserad glass med smak av choklad och kaffe samt en virvel av choklad- och kaffesås, helt enkelt som kakan Kärleksmums, fast som glass. Glassen hittar du såklart i vårt trädgårdscafé, men om du vill göra den själv hittar du även receptet här.
Recept för ca 1,8 liter
Ingredienser
Kallbryggt kaffe
15 g grovmalt kaffe (helst färskmalet)
200 ml kallt vatten
Vegansk sötad kondenserad mjölk
250 ml Oatly iKaffe
225 g strösocker
Choklad- och kaffesås
30 g kakao
90 g strösocker
200 ml kallbryggt kaffe
100 ml vatten
Glass
500 ml Oatly iMat Visp
30 g kakao
1,50 tsk vaniljsocker
100 ml kallbryggt kaffe
1 sats vegansk sötad kondenserad mjölk
Gör såhär
Kallbryggt kaffe
Lägg grovmalt kaffe i en pressobryggare.
Häll i kallt vatten och rör om.
Sätt på locket på pressobryggaren, men pressa inte ner silen.
Ställ i kylskåpet i minst 14 timmar.
Pressa ner silen i pressobryggaren.
Klart att servera!
Vegansk sötad kondenserad mjölk
Häll Oatly iKaffe och strösocker i en tjockbottnad kastrull.
Värm upp på lägsta värmen tills sockerkristallerna har smält helt.
Mät med en ren linjal för att se hur djup blandningen är, detta behövs för att kunna reducera till hälften senare.
Höj spisen till medelvärme, när den börjat sjuda låt sjuda i 40 minuter.
Rör inte i mjölkblandningen överhuvudtaget när den väl har börjat sjuda. Blandningen ska endast sjuda försiktigt, inte koka, du ska bara få en fin ånga som stiger ur kastrullen, inga kokbubblor.
Medan mjölkblandningen sjuder kommer skum bildas längst kanterna och på toppen.
Efter 40 minuter, ta bort kastrullen från värmen och rensa bort allt skum med en sked.
Mät blandningens djup med den rena linjalen. Sätt tillbaka på värmen och låt fortsätta sjuda om den inte redan har reducerats till hälften. Fortsätt mäta kontinuerligt tills blandningen har reducerats till häften. Ta bort ev. nytt skum som bildas.
När blandningen har reducerats till hälften, låt svalna.
Choklad- och kaffesås
Rör ner kakao, strösocker, kallbryggt kaffe och vatten i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp och låt sedan koka samman till såsen har tjocknat, ca 15-20 minuter.
Låt såsen svalna och ställ in i kylen så länge.
Glass
Vispa Oatly iMat Visp till ett fluffigt skum med mjuka toppar i en stor bunke.
Vispa samman kakao, vaniljsocker och kallbryggt kaffe till en pasta i en bunke.
Tillsätt den veganska sötade kondenserade mjölken till kakaopastan och vispa samman till en smet.
Häll ner smeten i den vispade Oatly iMat Visp och vispa samman.
Häll den färdiga glassmeten i en stor form/låda som rymmer 2 liter och täck med plastfolie eller lock.
Ställ in formen i frysen i en timme.
Ta fram glassen ur frysen och såsen ur kylen.
Häll ner såsen lite i taget i glassen och rör ut den i virvlar. Såsen ska fortsätta vara i virvlar i glassen och inte blandas helt.
Täck glassen på nytt, ställ tillbaka i frysen och låt frysa i ytterligare minst 6 timmar, gärna över natten.