Farmor Stinas Trädgårdscafé

På gården i Gällby hittar du även Farmor Stinas Trädgårdscafé i ateljébutiken, med ett stort trädäck på baksidan av huset. Här kan du under sommar, påsk, Öland Spirar och Ölands Skördefest njuta av hembakad fika gjord på lokala och ekologiska råvaror i vår rostprydda trädgård.

Hemgjort från grunden
Vi bakar i princip all vår fika själva från grunden, t.ex. våra frallor som får kalljäsa över natten Vi tror på transparens och inspiration, vill du själv baka vårt fikabröd hittar du de flesta recepten i vår blogg. Vi gör även vår egen glass och kokar vår egen sylt.

Lokala råvaror och leverantörer
Vi försöker använda så mycket lokala råvaror och leverantörer som möjligt. Bären vi använder i fikabröd, glass och sylt kommer i första hand från vår egen trädgård, detsamma gäller frukt och grönsaker. Det vi inte odlar själva kommer i första hand från Källa Gårdsbutik. Rosas Handel i Löttorp levererar chark och ost till bland annat vår chark- och osttallrik och vår fisk kommer från Böda Fisk. Våra ekologiska ägg kommer från Gunnarslunds Ägg, Sodaverket i Västra Sörby levererar öländsk hantverksläsk och kycklingen kommer från Guldfågeln i Mörbylånga.

Svenska råvaror
De råvaror som inte går att få tag på som öländska väljer vi i första hand andra svenska tillverkare. T.ex. så använder vi bara mejeriprodukter gjord på svensk mjölk samt bara svenskt kött, rapsolja, socker, vete, råg och havre.

Ekologiskt och schysst
I möjligaste mån använder vi ekologiska råvaror, framför allt om det inte går att få tag på råvaran lokalt. Vi ser också till att endast använda schyssta råvaror, t.ex. är allt vårt te ekologisk och Fairtrade-märkt, alla kakao ekologisk och Fairtrade-märkt samt allt kaffe ekologiskt och rättvist upphandlat, där även en del av försäljningen går direkt till en insamlingsstiftelse som bl.a. driver en kvinnoklinik i Kongo.

Fika för alla
Mycket av det vi serverar i caféet är vegansk, eller går att få veganskt, och givetvis går det att få så väl frallor och en del fikabröd som glutenfritt. De glutenfria frallorna och kanelbullarna bakar vi dock inte själva, utan har överlåtit detta till experter på glutenfritt.

I Farmor Stinas Trädgårdscafé kan du betala med kontanter, kort och Swish.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies.  Läs mer